perjantai 27. syyskuuta 2013

Kuudes mies

John Boyne, irlantilainen kirjailija.  Tutustuin jo aiemmin hänen kirjoittamaansa kirjaan Tarkoin vartioitu talo.  Tämä kirja Kuudes mies on samoin kuin se historiallinen romaani.  Tässä kirjassa mennään vuoteen 1919, ensimmäiseen maailmansotaan.  Kirja on tavallaan sodasta kertova romaani, mutta myös  nuoren Tristan Sadlerin elämästä kertova kirja. 
 
Tristan Sadler joutuu kamppailemaan poikkeavuutensa tähden, poikkeavuus, josta nykyään käytetään sanaa homous.    Nykyäänkin se toisissa maailmankolkissa on kiellettyä.  Tuohon aikaan se oli sairaus tai rikos, eikä ollenkaan sallittua missään.
 
Kuolema ympärillä ja yksinäisyys johtavat hänet tekoihin, joita hän ei voi itsekään hyväksyä.  Hän haluaa jotenkin hyvittää tekojaan ja lähtee kirjeiden palauttajaksi.  Kirjeet, joita hänen suuri rakkautensa kohde on lähettänyt siskolleen. 
 
Herkästi ja kauniisti kirjoitettu sotakirja.  John Boyne osaa laittaa sanoja sellaiseen järjestykseen, että on vain pakko lukea.  Rumuuden keskeltä voi löytyä jotain kaunista, rakkaus.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava jos kommentoisit ja olisit jotain mieltä kirjoituksistani. Luen aina kaikki.