sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Leijuva poika

John Boyne.  Olen vuodessa lukenut neljä Boynen kirjaa ja hän alkaa olla yksi suosikeistani.  Viimeiset kaksi ovat olleet Poika raidallisessa pyjamassa ja tämä Leijuva poika.  Molemmat kertovat n. 8-vuotiaasta pojasta aikuisten maailmassa.
 
Tämä kirja viestittää suvaitsevaisuudesta ja sen puutteesta.  Erilaiset ihmiset herättävät huomiota ja toiset eivät voi sietää erilaisuutta.  Leijuva poika, Billy Brocket, syntyy erilaisena, hän ei pysy maassa paria sekuntia kauempaa.  Vanhemmat ovat kauhuissaan, heidän normaali elämänsä järkkyy.  He haluavat olla normaaleita eli eivät halua herättää huomiota.
 
Tämä on satu ja tosielämän kuvaus yhtä aikaa.  Voisin kuvitella tästä tehtävän koko perheen elokuvan.  Näin kirjan kuvina silmissäni, ei vähiten  Oliver Jeffersin kuvituksen takia.  Harvoin näkee aikuisille tarkoitetussa romaanissa kuvitusta.
 
Vanhemmat yrittävät piilotella poikaa,  sisarukset eivät pidä veljeään mitenkään erikoisena.  Lapset usein hyväksyvät erilaisuuden paremmin.  Vanhemmat yrittävät vapautua " taakastaan" ja päästävät Billyn leijumaan.  Monen seikkailun jälkeen asia saa ratkaisun.  Tässä kirjassa ei osoitella mitenkään erilaisia ihmisiä vaan todetaan heidät erilaisiksi, joihin muut saavat sopeutua tai olla sopeutumatta.  Ihastuttava kirja.
 
 

1 kommentti:

  1. Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Erilaisuudesta tulee mieleen joskus näkemäni elokuva pojasta, jolla oli vihreä tukka. Boynelta olen lukenut kirjan Tarkoin vartioitu talo, joka oli kyllä ihan luettava tarina.

    VastaaPoista

Olisi mukava jos kommentoisit ja olisit jotain mieltä kirjoituksistani. Luen aina kaikki.