tiistai 25. marraskuuta 2014

Aavikon tyttäret

Nura Farah.  Kirja kertoo elämästä Somaliassa, tyttöjen ja naisten näkökulmasta 1900-luvun puolivälistä.  Naista kahlitsee uskonto, miehet ja perinteet.  Vielä ei ole saatu kitkettyä tyttölasten silpomista ja taikausko on voimissaan.  Sellaiseen maailmaan syntyy Khajida-tyttö.
 
Kirjassa seurataan Khajidan elämää syntymästä aikuisuuteen.  Elämä on rankkaa.  Isä kuolee ensin, sankari-isä, jota kunnioitetaan suuresti.  Veljen pitäisi ottaa isän paikka perheen päänä, mutta käärmeen purema tappaa hänet.  Äiti on murheen murtama ja suutuksissaan, kun Khadija on tyttö.  Mitä voi tyttö tehdä tällaisessa elämässä todistaakseen olevansa yhtä hyvä lapsi ja aikuinen kuin mieskin.  Perinteiden vallassa oleva elämä on elettävä.  Kaikkeen tottuu, vaikka sattuu.
 
Tässä kirjassa on varmaan totuuden täyttämä tarina.  Naiset ovat alistettuja monessa maassa vielä tänäkin päivänä.  Suomalaisena tämä tuntuisi vankilalta.
 
On hyvä, että naiset näistä maista pääsevät kertomaan tarinansa.  Ei kaikki naiset haluakaan vapautta elää, mutta on oltava valinnan mahdollisuus.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava jos kommentoisit ja olisit jotain mieltä kirjoituksistani. Luen aina kaikki.