tiistai 12. toukokuuta 2015

Klassikot


Ensin pitää aloittaa suomalaisella klassikolla.  Tämä on vieläkin hyvää kirjallisuutta.  Ei ole ihme, että sen lukevat tämänkin päivän ihmiset suurella hartaudella.  Olen lukenut sen vasta muutama vuosi sitten ja luen varmaan toistekin.

 
 
Nämä tiedot kirjasta ovat SKS:n sivuilta.
Kivi, Aleksis
Seitsemän weljestä : kertomus / tehnyt A. Kiwi. [Helsinki] : [Suomalaisen Kirjallisuuden Seura] , 1870-1873 (Helsingissä : Simeliuksen perilliset). XI, 333 s. ; 8:o Avaa tiedosto: JPG (174 kuvaa), PDF (46 MB), PDF (43 MB)
Kansalliskirjallisuutemme perusteos Seitsemän veljestä ilmestyi aluksi (vuonna 1870) Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimittaman Novellikirjaston neljänä ensimmäisenä vihkona. August Ahlqvistin arvostelu Finlands Allmänna Tidning -lehdessä (nro 115–116) oli teoksen julkinen teilaus ja myös hyökkäys Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraa ja sen valitsemaa kirjallisuuspoliittista linjaa vastaan. Seitsemän veljestä ilmestyi yhtenäisenä kirjana vasta Kiven kuoleman jälkeen, vuonna 1873. Kirjassa on Fredrik Cygnaeuksen, Kaarlo Bergbom ja Julius Krohnin kirjoittama esipuhe, jossa valotetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Runoustoimikunnan julkaisupäätöksen perusteita.
 


Toisinaan on luettava klassikoita, tietääkseen mistä hyvä kirja muodostuu.  Hyvä, sujuva kirjoittaminen ja draaman taju.  Muualta tulleista kirjoista on hieno esimerkki Hiiriä ja ihmisiä, kirjoittanut John Steinbeck.  Pieni tarina, mutta suuri sisältä.  Tällaisia kirjoja ei oikein pysty arvioimaan mitenkään, ne pitää lukea ja kokea itse.  Samaa luokkaa on Helmi, sama kirjailija.
 
 

Parhaiden kirjailijoiden novellit ovat nautittavaa luettavaa.  Vanhimmat novellit voivat olla nykyihmisestä kovinkin julmia.  Aika oli toinen.  Kunnia oli  tärkeintä elämässä.  Tosin ihminen osaa olla julma millä aikakaudella tahansa.  Tässä kirjassa on novelleja 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.  samat asiat askarruttivat ihmisten mieliä silloin ja tänä päivänä.  Vähän erilaisin sanoin kirjoitettuna.
 
 
Paljon on klassikoiksi kutsuttavia kirjoja maailmassa, niitä ei pysty luettelemaan ihan yhtäkkiä.  Suomalaiset klassikot ovat useimmiten vain suomalaisten tuntemia.  Kirjoja kyllä käännetään muillekin kielille, nytkin taidettiin kääntää Tuntematon sotilas englanniksi uudestaan.  Hienoa olisi jos meidän rakastamat klassikot leviäisivät muuallekin, niin kuin muualta ovat tulleet tänne.

Yksi klassikko on vielä mainittava.  Dickensin Loistava tulevaisuus.  1812-1870 elänyt kirjailija hallitsi huumorin ja yllätyksellisen tarinan kerronnan.  Tietysti teksti ja tapahtumat ovat vanhahtavia, mutta tarinassa on paljon opittavaa jälkipolville tarinoinnista.

 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava jos kommentoisit ja olisit jotain mieltä kirjoituksistani. Luen aina kaikki.